U ČAST VELIKOM KNJIŽEVNIKU! U Kulturnom centru Kruševac predstavljena bibliografija o Davidu Albahariju!

U ČAST VELIKOM KNJIŽEVNIKU! U Kulturnom centru Kruševac predstavljena bibliografija o Davidu Albahariju!

Urednica časopisa „Putevi kulture”, Kulturnog centra Kruševac Jelena Protić Petronijević je na predstavljanju "Enciklopedija Kruševca i okoline" autora Slobodana Simonovića, pročitala bibliografsku jedinicu o Davidu Albahariju, značajnom srpskom književniku i prevodiocu, koji od 1994. živi u Kalgariju, u Kanadi

R. Barjaktarević 17. 08. 2016. 13:04
72786_albahari_f.jpg?1471431738

Promo

U Enciklopediji Kruševca i okoline piše,, „Sin oca Jevrejina i majke Bojane R. Živković, profesorke iz Bačine. Bojana je pre Drugog svetskog rata bila udata za nekog Jevrejina u Zagrebu, koga je tokom rata dovela u Bačinu, gde je ovaj uhapšen i streljan.

Posle toga Bojana se obratila Crvenom krstu i tražila da joj daju ime nekog Jevrejina u zarobljeništvu kome niko ne šalje pakete. Ona je nepoznatom do kraja rata slala pakete, koji je posle rata došao da zahvali do tada nepoznatoj osobi i Bojanom se oženio. Iz tog braka rođen je David Albahari.

Publikovao je jedanaest romana, devet knjiga priča i dve knjige eseja. Kao dečak često je boravio u Kruševcu kod svoje tetke (po majci), o čemu je ostavio zapisana svoja sećanja na Kruševac, pojave i ljude posle Drugog svetskog rata.”

Osim Kruševljana, Davida Albaharija svojataju i Bačinjani kod Varvarina, ali i zagrebčki Hrvati, i ne samo oni, a istine radi, on je rodjen na Kosovu i Metohiji.

David Albahari je rođen u Peći 15. 3. 1948 godine. Jevrejskog je porekla.Otac mu je bio pobožan čovek, ali je tek nakon penzionisanja počeo redovno odlaziti u hram i postao aktivan član jevrejske zajednice. U kućanstvu Albaharijevih su se obeležavali svi jevrejski praznici i običaji. David je u Zagrebu studirao englesku literaturu i jezik. Prvu zbirku kratkih priča „Porodično vreme“ je objavio 1973.

Postao je popularan u književnim krugovima četvrtom knjigom „Opis smrti“, za koju je dobio nagradu „Ivo Andrić“.

Let's block ads! (Why?)

Izvor: Informer.rs

Podijeli ovo:

loading...

Objavi komentar

MKRdezign

Obrazac za kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Pokreće Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget

Powered by themekiller.com