OTROVNA NAVIKA! Pušenje u automobilu štetnije od udisanja gasova iz auspuha!

Tokom putovanja prosečan pušač zapali četiri cigarete, a stepen zagađenja u tom slučaju iznosi 85 mikrograma po metru kvadratnom

24sata.hr/informer.rs 31. 08. 2016. 12:36
16598_08-cigare-4-01-reuter-christian-ha

AP/beta

Osim što ometa koncentraciju vozača za vreme vožnje, pušenje je najopasnije za zdravlje upravo u automobilu, tvrdi britanski stručnjak za javno zdravlje Daglas Noble. 

- U automobilu je koncentracija štetnih čestica iz duvanskog dima 27 puta veća nego u stanu, ali i 20 puta veća nego u kafićima u kojima se puši - rekao je dr. Noble. 

PUŠAČI TVRDE: Pušenje je bolest zavisnosti, a ne loša navika!

Objašnjava kako bi auspuh spojen s unutrašnjosti automobila bio manje štetan od dima cigarete u pogledu koncentracije određenih toksičnih materija. 

Brojni stručnjaci EU predlažu uvođenje zakona kojim će se zabraniti pušenje u automobilu, posebno zbog zaštite dece i trudnica kao i pasivnih pušača odnosno suvozača. 

Tokom putovanja prosečan pušač zapali četiri cigarete, a stepen zagađenja u tom slučaju iznosi 85 mikrograma po metru kvadratnom.To je tri puta više od dozvoljene granice u zatvorenim prostorima, poput stanova, a koju preporučuje Svetska zdravstvena organizacija, pokazalo je jedno škotsko istraživanje. 

KRIVI RECEPTORI: Zašto je tako teško ostaviti pušenje?

Ova studija je pokazala da pušači koji zapale jednu cigaretu i voze sa otvorenim prozorom, visina zagađenja prelazi dozvoljenu granicu. 

NAJUGROŽENIJI SUVOZAČI I DECA 

U posebnoj su opasnosti deca čiji roditelji puše u automobilu jer imaju slabiji imunitet, kao i ubrzaniji puls. Posledice pasivnog pušenja kod dece su infekcije disajnihputeva i bakterijski meningitis. 

Pasivno pušenje je opasno čak i ako su upaljene klime ili otvoreni prozori. Pušenje u automobilima bi trebalo zabraniti zato što ugrožava zdravlje, posebno zdravlje dece, istakli su stručnjaci.

PUŠAČI U TEŠKOJ PANICI! Cigarete poskupljuju DUPLO, prosečna paklica 450 dinara!

Let's block ads! (Why?)

Izvor: Informer.rs

Podijeli ovo:

loading...

Objavi komentar

MKRdezign

Obrazac za kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Pokreće Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget

Powered by themekiller.com