ZDRAVI I SNAŽNI ZUBI! Ovo su namirnice koje bi trebalo da izbegavate

Zdravi zubi su osnovni preduslov za lep osmeh, ali i za sprečavanje mnogih bolesti - da li ste znali da pokvareni zubi mogu da vam izazovu, na primer, bolest bubrega? Da ne spominjemo glavobolje i loš zadah

stil/informer.rs 26. 11. 2016. 11:20
80433_gumene-mede_f.jpg?1480155698

Reuters

Da bi vaši zubi bili blistavi i zdravi, neophodna je dobra higijena, koja uključuje obavezno pranje zuba dva puta dnevno i čišćenje zubnim koncem, kao i zdrave desni.

Poznato je da kafa i cigarete negativno utiču na izgled zuba, a da li znate koje namirnice stomatolozi nikada ne bi pojeli, jer nesvesno njima uništavamo zube? Ostaćete zapanjeni!

Jabuke

Imate problema sa slabim zubima? Izbacite sve krckavo i tvrdo voće i povrće, jer će ih ono učiniti dodatno osetljivim. Najveći rizik su jabuke i sveža šargarepa. Ovo ne znači da ne treba nikad da ih jedete - iseckajte ih na sitne komadiće i slobodno uživajte u njima.

Tvrde bombone

Sisanje slatke bombone čini se naivno, ali zapravo ste zube na ovaj način pretrpali tvrdim šećerima, i to na duže vreme, bez obzira što ste možda odmah posle bombone oprali zube, piše Prevention.

Led

Stomatolozi na grickanje leda glasno kažu Ne!

PET ZABLUDA o ženskom telu u koje ne smemo da verujemo!

Kukuruz na klipu

Ništa lepše od vrućeg kuvanog kukuruza tokom leta! Ipak, zubari ovo nikad ne bi jeli, jer ovako se izlažete riziku za ispadanje plombi ili čak zuba koji su već slabi ili oštećeni. Jednostavno, skinite zrna sa klipa i uživajte.

Sos od paradajza

Zubna gleđ je posebno osetljiva na tamne boje, a u ovo spada i crveni paradajz sos koji nam je svima omiljen prilog uz pastu. Gleđ lako upija crvenu boju, nakon čega nastaju fleke na zubima, a kiselina iz paradajz sosa oslabljuje kvalitet zuba.

Belo vino

Kiselina iz belog vina lepi se za gleđ i čini je podložnom upijanju fleka od sve hrane koju kasnije budete pojeli.

Flaširana voda

Ubeđeni ste da je flaširana voda bolje od česmovače? Vaši zubi kažu suprotno! Problem nastaje u procesu prečišćavanja, kada se vodi dodaje kiselina, što može da izazove karijes.

Bombone za osvežavanje daha

Možda imate divan osećaj svežine nakon ovih bombona, ali zubima ovo izgleda kao da ste u njih utrljavali šećer. Ako već ne možete bez njih, odaberite one bez šećera ili bombone zaslađene ksilitolom, koji se pokazao kao odličan borac protiv kvarenja zuba.

Karamele

Delovi lepljivih bombona ostaju zaglavljeni između zuba i desni, dozvoljavajući naslagama da se dodatno talože. Stomatolozi kažu da nije čudno ako se desi da vam karamela iščupa zub, i upravo zbog toga ih treba izbegavati. 

NAPITAK od omiljenog začina koji topi kilograme!

Let's block ads! (Why?)

Izvor: Informer.rs

Podijeli ovo:

loading...

Objavi komentar

MKRdezign

Obrazac za kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Pokreće Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget

Powered by themekiller.com