KAO PROFESIONALAC! Evo kako da brzo ukiselite kupus!

Sitno iseckajte kupus ili mu odstranite listove, pa ga pažljivo spustite u posudu za kiseljenje (to može da bude plastična kofa ili lonac)

krstarica/Informer.rs 23. 11. 2016. 09:52
53295_kupus-tanjug-jaroslav-pap_f.jpg?14

Tanjug

Prelijte ga vrelom vodom, sipajte 2-3 dl nekog sirćeta (ne solite!), odozgo stavite tanjir i nešto teško (npr. kamen) kako bi se kupus opteretio.

Ostavite kupus na sobnoj temperaturi da odstoji 2 dana i imaćete kiseli kupus kao usred zime.

NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU! Šarena salata na kojoj će vam svi zavideti

Ukoliko vam je kiseli kupus potreban za samo jedan dan, u navedene sastojke ubacite i jedan komad običnog hleba.

Standardno kiseljenje kupusa (bez konzervanasa):

Da biste dobili dobar kiseli kupus i dobar rasol, odaberite čvrste glavice kupusa srednje veličine (najbolji je futoški kupus, a nije loše ni ako jedna trećina ukupne količine bude crveni kupus).

Svaku glavicu malo zasecite po korenu ili jednostavno malo izdubite koren i ređajte u čisto bure za kupus.

Ne zaboravite da u bure ugradite i jedno kraće crevo kako kupus ne biste morali da pretačete već da ga samo dva puta nedeljno produvate da bi se so ravnomerno rasporedila.

Pogledajte i Kako da pripremite kupus ribanac:

Poslagane glavice kupusa prelijte rastvorom morske soli i vode. Recimo, za bure od 200 litara, potrebno je oko 60-65 kg kupusa i 2-3 kg soli i onoliko vode koliko stane da bi kupus bio u vodi, kao i 1-2 kg cvekle i 1/2 kg rena (ren ja odličan konzervans – ne dozvoljava kvarenje kupusa bez obzira na promene temperature).

Pošto je ovo biološko kiseljenje, u kupus se ne stavlja ni vinobran ni konzervans. Rasol je odličan sve dok imate kupus, a može da se pije čak i u martu, jer se ne razvlači i ne menja ukus.

Kupus ukiseljen na ovaj način može da se drži i na terasi.

ZDRAVO I UKUSNO! Proveren recept za kiseli kupus

Let's block ads! (Why?)

Izvor: Informer.rs

Podijeli ovo:

loading...

Objavi komentar

MKRdezign

Obrazac za kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Pokreće Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget

Powered by themekiller.com