CITRUSIMA PROTIV ZIME: Štite od prehlada, jačaju imunitetet, podmlađuju...
Omiljeno zimsko voće sprečava prodiranje virusa u organizam i pomaže da ne padnete u depresiju. Agrumi ublažavaju i reumu i imaju antibiotsko dejstvo
Public
Sa zimom i hladnim vremenom dolazi i sezona gripa i prehlada. U isto vreme pijace su pune agruma (citrusa) koji sprečavaju prodiranje virusa u organizam, štite od prehlada, jačaju imunitet i pomažu da ne padnete u depresiju. Citrusi takođe ublažavaju reumu i imaju antibiotsko dejstvo.
Citrusi su plodovi su toplih tropskih i suptropskih podneblja, a karakterističnog su kiselkastog i osvežavajućeg ukusa. U ovu grupu voćki spadaju pomorandža, mandarina, limun, limeta, grejpfrut, klementina i svi njihovi hibridi.
MANDARINE - Njih treba jesti uveče, jer stimulišu opuštanje i miran san. Bogate su jedinjenjima broma, koja imaju umirujuće dejstvo, a kako sadrže malo natrijuma, preporučuju se osobama koje imaju povišen pritisak. Sadrže i fitinsku kiselinu koja sprečava razvoj tumora tako što smanjuje stvaranje kancerogenih nitrozamina. Takođe sprečavaju bolove u mišićima i zglobovima.
Naeseckajte i osušite
Koru mandarine nemojte bacati. Ukoliko se radi o neprskanom plodu, oljuštenu koru naseckajte na komadiće i osušite, recimo u rerni, na niskoj temperaturi (između 33 i 60 stepeni). Osušena kora mandarine može se tokom zimskih dana dodavati u kolače, kompote, čajeve ili u kupke za oporavak. Upravo se eterična ulja dobijena iz kore mandarine primenjuju u kupkama za opuštanje, otklanjanje nesanice i za oštećenu kožu.
KLEMENTINE - Ublažavaju nadimanje, stimulišu rad bubrega i podstiču izbacivanje otrova. Ova vrsta je stvorena ukrštanjem mandarine i pomorandže, sadrži manje šećera i nema semenke. Kora i beličasta mreža kojom su obložene kriške sadrže flavonoide koji stimulišu cirkulaciju.
POMORANDŽE - U slučaju prehlade, popijte sok od sveže ceđene pomorandže. Bogata je vitaminom C, karotenima i flavonoidima, a crvena i antocijanima, antioksidansima, koji jačaju imunitet. Pomorandže su idealan lek protiv prehlade, a korisne su i u slučaju iscrpljenosti. Kada ste umorni, pojedite nekoliko kriški pomorandže koje ste prethodno posolili i začinili maslinovim uljem. Istraživanja pokazuju da su citrusi posebno važni za pušače, jer nikotin uništava vitamin C. Ako je nepušaču potrebna jedna pomorandža kao zaštita od prehlade, onda su pušaču potrebne tri.
100
grama pomorandže sadrži 48 kalorija, dok ista količina limuna sadrži 50 kalorija
LIMUN - Pomaže posle prejedanja. Od svih agruma, limun ima najmanje kalorija, a zahvaljujući citrusnoj kiselini, ima izuzetno osvežavajuće dejstvo. Sok je odličan prirodni antiseptik, pa se preporučuje za lečenje upala usne šupljine. Komadić limuna na šnicli ne samo da poboljšava ukus i miris nego i pomaže da se belančevine bolje probave.
GREJPFRUT - Smanjuje apetit i podstiče metabolizam. Grejpfrut je najbolji izbor za sve one koji žele da se oslobode suvišnih kilograma i celulita jer smanjuje apsorpciju hrane i povećava proizvodnju adrenalina, koji pak stimuliše sagorevanje kalorija i istovremeno smanjuje apetit. Bogat je antioksidansima iz grupe flavonoida koji, udruženi s vitaminom C, doprinose elastičnosti zidova krvnih sudova, sprečavajući pojavu proširenih vena. Plodovi s crvenom pulpom sadrže i likopen, antioksidans koji sprečava starenje tkiva.
Kada jedete pomorandžu ili mandarinu, nemojte hirurškom preciznošću da uklonite belu koru koja se nalazi između ploda i kore voća - tu se skrivaju najzdraviji delovi!
Shutterstock
ODLOŽITE STARENJE
Citrusi odlažu starenje, čuvaju tkivo, a kožu čine mekšom. Za hidrataciju odstranite koštice iz jedne mandarine i sameljite je. Dodajte jednu kašiku pavlake, pomešajte, nanesite masku na lice i ostavite je 15 minuta. Za podmlađivanje sameljite jednu kašiku zobenih pahuljica. Prelijte ih vrućom vodom tek toliko da ih voda pokrije i ostavite da nabubre. Dodajte jednu kašiku soka od grejpfruta i jednu čajnu kašiku meda. Dobro pomešajte, nanesite na lice i ostavite oko 25 minuta.
Sok limuna korisno je utrljati u koren kose pola sata pre pranja. Ako to radite redovno, kosa će početi brže i gušće da raste. A ako nakon pranja isperete kosu mlakom vodom u koju ste dodali sok od limuna (jedna kašika soka na litar vode), kosa će vam biti blistava i poslušna.
public
PILE SA CITRUSIMA
Sastojci: limeta, grejpfrut, pomorandža, ruzmarin, 200 g pirinča, 50 g badema, 50 g oraha, 50 g indijskog oraha, 200 g crnog luka, 2 kašike ulja, karanfilić, so, biber, šafran (možete i da preskočite), pile (oko 1,3 kg).
Priprema: Limetu, grejpfrut i pomorandžu iseći na kriške. Pile napuniti citrusima, posoliti, pobiberiti, začiniti ruzmarinom i staviti u tepsiju. Preliti uljem i staviti da se peče u rernu zagrejanu na 180 C oko 45 minuta. Glavicu luka nabockati karanfilićem i propržiti na delu ulja. Dodati pirinač, indijski orah, bademe i orahe, začiniti šafranom, preliti ključalom vodom i kuvati dok pirinač ne upije tečnost. Izvaditi luk sa karanfilićem iz šerpe. Pile iseći i servirati na tanjir uz prilog od pirinča sa koštunjavim voćem.
Objavi komentar