Zašto su putnički avioni gotovo uvijek bijele boje?

v232740.jpg

Sigurno ste se bar nekad vozili Croatia Airlinesom, Easy Jetom ili Ryanairom, i vidjeli njihov logo i natpis, ali je on obavezno otisnut na bijeloj podlozi...

Ok, poneki primjerci 'nebeskih ptica' dolaze i u nešto drukčijim bojama i izdanjima, ali na gotovo 99 posto svih putničkih zrakoplova u potpunosti prevladava bijela boja. Razloga je nekoliko, ali kao i uvijek, najvažniji su oni – sigurnosne prirode.

Sigurno ste se bar nekad vozili Croatia Airlinesom, Easy Jetom ili Ryanairom, i vidjeli njihov logo i natpis, ali je on obavezno otisnut na bijeloj podlozi. Naime, na bijeloj boji najlakše se uočavaju pukotine, curenje ulja i ostali razni problemi koji se mogu dogoditi ukoliko je zrakoplov neispravan, a tako ćete ujedno, i najbrže riješiti kvar.

Također, bijela boja najbolje odbija svjetlost i toplinu, što je prilično bitno jer smanjuje zagrijavanje aviona. Uza sve to, bijela je jedna od boja koje je najlakše primijetiti na nebu, u slučaju sudara ili ružnog vremena. Uza sve, ona je i jedina boja koja ne blijedi. 

Naravno, ovdje postoje i ekonomski razlozi, jer je bojanje aviona, dugačak i prilično skup posao, a uz navedene prednosti bijele, zbilja ih ni nema smisla bojati. Za bojanje u pravilu treba između dva dana i dva tjedna, ovisno kojim budžetom tvrtka raspolaže. Uza sve to, istraživanja su pokazala kako je 'obojane' kasnije teže i prodati, pa je i to jednog od razloga zašto su avioni bijeli.
 

Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Let's block ads! (Why?)

Izvor: Cafe.ba

Podijeli ovo:

loading...

Objavi komentar

MKRdezign

Obrazac za kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Pokreće Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget

Powered by themekiller.com