Zamrzavanje je veoma efikasan način kada želite da sačuvate namirnice, ali neke namirnice nije dobro zamrzavati jer više neće biti zdrave i imati isti ukus
Shutterstock
1. Hrana koja sadrži velike količine tečnosti
Krastavce, rotkvice, lubenicu, pomorandže nikako ne bi smeli da zamrznete. Ove su namirnice prepune tečnosti koja se tokom procesa kristalizuje i nakon odmrzavanja potpuno menja strukturu i postaje gnjecava i pireasta. Sa druge strane, sveža zelena salata će uvenuti i postati smeđa.
VEŽBAJTE SAT VREMENA DNEVNO! Fizička neaktivnost košta svet 67,5 milijardi dolara!
2. Mlečni proizvodi
Iako zamrzavanje jogurta, svežih, kremastih i polutvrdih sireva neće naštetiti vašem zdravlju, ove namirnice ne bi trebalo da se nađu u vašem zamrzivaču. Vrlo niske temperature utiču na izgled i strukturu mlečnih proizvoda nakon odleđivanja pa će oni, slično kao i kod sočnog voća i povrća, postati vodenasti i neće biti približno ukusni kao kada su sveži.
SVEMIR (NE)ĆE ČUTI NEMIR! Astronauti Apola više umiru od srčanih bolesti
3. Sveža i kuvana jaja
Jaja su namirnica koja se slaže s raznim jelima i najbolje je da je koristite svežu. Zamrzavanje jaja može vam stvoriti poprilične probleme, ali i potpuno promeniti strukturu namirnice. Sveža jaja rasprsnuće se u ljusci, a zaleđena kuvana jaja će postati gumena. Ako želite da zamrznete jaja izvadite ih iz ljuske i stavite ih u zamrzivač u posudicama ili kesama.
ŠEST PRIRODNIH namirnica koje efikasno teraju komarce!
4. Pržena i pečena hrana
Već pripremljena hrana, pržena u dubokom ulju ili na roštilju poput krompirića, pohovanog mesa ili povrća, nakon zamrzavanja više nikada neće biti ista. Njena hrskava struktura i ukus potpuno će nestati pa će postati gnjecava i vlažna. Izbegavajte zamrzavanje pečene hrane.
Objavi komentar