DALEKO BILO! Moždani udar leči se DOŽIVOTNO!

Rehabilitacija osobe koja je preživela moždani udar traje bukvalno ceo život, jer se nakon šloga sve menja iz korena

fonet/Informer.rs 30. 10. 2016. 15:04
31455_moz_iff.jpg?1477836119

Shutterstock

Direktor Specijalne bolnice za cerebrovaskularne bolesti Sveti Sava, dr Milan Savić, kaže da se lečenje moždanog udara ne završava po izlasku iz bolnice, jer je u pitanju proces koji traje tokom ostatka života obolelog.

Zbog toga je Bolnica Sveti Sava, kao jedina specijalizovana u Srbiji za lečenje moždanog udara, odlučila da objavi knjigu "Moždani udar - Vodič za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju" sa praktičnim informacijama za obolele od moždanog udara i njihove porodice, kako bi svojim pacijentima pomogla i nakon što oni izađu iz nje.

Jezik kojim je pisana namerno je pojednostavljen da bi je razumeo što veći broj čitalaca, objasnio je dr Savić, dok je neurolog i jedan od autora vodiča dr Velibor Jolić ukazao da "svakodnevno viđamo bolesnike sa simptomima moždanog udara", koji sa zakašnjenjem dolaze u Bolnicu Sveti Sava.

- To je tragično, jer time gube mogućnost specifičnog lečenja, koje je primenljivo u prvih nekoliko sati od pojave simptoma - naglasio je dr Jolić.

Moždani udar je najznačajnija bolest mozga, podsetio je Jolić, a mi, kao društvo, još nismo dovoljno upoznati sa prevencijom, simptomima, mogućnostima lečenja, ali i posledicama.

Prema njegovim rečima, često se, tek po otpustu, oboleli i okolina susreću sa brojnim problemima, nedoumicama i stresovima.

- Ovim Vodičem smo pokušali da damo odgovor na pitanja i probleme koji najviše opterećuju obolele i porodicu - istakao je dr Jolić.

Prema oceni dr Ljubice Nikčević Krivokapić, specijaliste fizikalne medicine i rehabilitacije, koja je takođe jedan od autora Vodiča, rehabilitacija se ne završava u bolnici ili rehabilitacionom centru.

- Rehabilitacija osobe koja je preživela moždani udar traje bukvalno ceo život, jer se sve menja iz korena - predočila je dr Nikčević Krivokapić.

Oboleli mora, kako je objasnila, sam da radi vežbe koje je naučio tokom rehabilitacije u nekom zdravstvenom centru, ali i da se pridržava svih saveta i uputstava lekara.

Let's block ads! (Why?)

Izvor: Informer.rs

Podijeli ovo:

loading...

Objavi komentar

MKRdezign

Obrazac za kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Pokreće Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget

Powered by themekiller.com