KISELO-BAZNA RAVNOTEŽA: Prva linija ODBRANE protiv BOLESTI!

Briga o kiselosti organizma dobila je naziv "alkalna dijeta", koju zaista treba ozbiljno shvatiti

Ljubav&Zdravlje/N.Lazović 28. 10. 2016. 16:03
41638_hhhhhhhhhhhhhh_iff.jpg?1477663366

Shutterstock

Poslednjih godina dosta se govori o ravnoteži kiseline i baze u telu koja je prva linija obrane protiv bolesti. Zapravo, nema organa niti ćelije našeg tela koji ne mogu da budu oštećeni ili potpuno uništeni zbog povećane kiselosti. 

Šta je nivo pH?

Kiselost organizma u našem telu varira najviše u zavisnosti od onoga šta jedemo, ali i od načina na koji živimo - zagađen vazduh, kisele kiše, dehidracija organizma, alkohol, pušenje, nedostatak kretanja, stres, lekovi, posebno analgetici. Nivo kiselosti se lako može izmeriti u svim tečnostima, pa i u onima koje se nalaze u nama (krv, urin, pljuvačka). Ona se predstavlja na pH skali od 0 do 14, gde je 7,0 neutralno, sve vrednosti iznad 7,0 su bazne ili alkalne, a ispod 7,0 kisele.

JA SE PRETVARA U MI! Osam znakova da je pored vas prava osoba!

Zlatna sredina

Da bi se uspostavila idealna kiselost organizma, svakodnevna ishrana bi trebalo da sadrži od 60 do 80 odsto hrane koja utiče na stvaranje bazne sredine u telu i od 40 do 20 odsto hrane koja utiče na stvaranje kisele.

Naučno je potvrđeno da su telesne tečnosti kod zdravih ljudi na višem pH nivou (bazne), dok je kiselost organizma kod bolesnih ljudi veća, što znači da im je pH nivo krvi i urina niži. Optimalna kiselost ljudskog organizma je 7,4 ph.

Prolazak namirnice kroz telo

Svaka namirnica kroz proces varenja menja stanje kiselosti organizma jer se na različit način (uz pomoć različitih enzima) sagoreva u organizmu, što izaziva kiselu ili baznu reakciju. Tako neke namirnice čine da se u našem organizmu stvori kisela ili bazna sredina, a one same pritom mogu imati sasvim drugačiju ili čak potpuno suprotnu kiselost na pH skali. Školski primer za to je limun, koji sam po sebi spada u vrlo kisele namirnice, sa niskom pH vrednošću, ali prolaskom kroz naše organe za varenje podiže pH nivo organizma i čini ga više baznim. Zvuči čudno, ali je istinito.

DEVET odličnih razloga da jedete 3 banane svaki dan

- Sir, rafinisane žitarice i meso su danas često na našoj trpezi, a upravo one dovode do povećanja kiselosti u organizmu. Ako uz to još smanjeno unosimo hranu koja deluje bazno tj. alkalno (povrće i voće), brzo sami dovodimo do poremećaja acido-bazne ravnoteže koja je povezana i sa povećanim urinarnim izlučivanjem minerala (kalcijuma i magnezijuma), tako da nedostatak minerala u organizmu ne nastaje samo usled nedovoljnog unosa, već i kao posledica njihovog bubrežnog izlučivanja kod kiselog opterećenja organizma -  kaže Dr Marija Radulović, načelnica operativne službe Hitne pomoći i naglašava. 

Simptomi previsoke kiselosti

Simptomi previsoke kiselosti organizma mogu da budu mnogobrojni i razlikuju se od osobe do osobe. Najčešći među njima su: bolovi u zglobovima i mišićima, hronični umor, zatvor stolice ili proliv, jak i neprijatan miris mokraće, depresija, nervoza, slaba koncentracija i memorija, česte gljivične i bakterijske infekcije, alergijske reakcije, akne, opadanje kose.

- Ako naš organizam zbog neutralizacije kiselina potroši previše minerala kalcijuma, koji se nalazi najviše u kostima, dolazi do njihove bolesti, tj. osteoporoze, a deficit minerala magnezijuma može da dovede do dijabetesa, hipertenzije, poremećaja na nivou vaskularnog sistema i raznih zapaljenja. 

Do sada je izučen veliki broj namirnica, pa su u zavisnosti od toga kakav uticaj imaju na kiselost organizama podeljene na kisele i bazne namirnice, gde se taj opis ne odnosi na njih same, već na reakciju koju izazivaju u organizmu.

Ukratko, dobra većina voća i povrća spada u bazne namirnice, dok meso, jaja i veliki procenat mlečnih proizvoda spadaju u kisele namirnice, jer izazivaju kiselu reakciju.

976_20-shutterstock-33726790_f.jpg?14776

Informer

POVRĆE SA BAZNIM EFEKTOM

Kupus, brokoli, plavi patlidzan, sargarepa, celer, krastavac, zelena salata, zeleni pasulj, zeleni grasak, beli luk, crni luk, pecurke, rotkvice, biber, psenicna trava, lubenica, spanac, bundeva, krompir, paskanat, cvekla...

VOĆE SA BAZNIM EFEKTOM

Limun, jabuka, jagoda, malina, kupina, ribizla, kajsija, kokos, suve smokve, grozdje, grejpfrut, pomorandza, mandarina, banana, kruska, breskva, suvo grozdje, zeleni limun, tropsko voce, avokado, visnje, ananas...

KAD MUŠKOST IZDA: Rešite se IMPOTENCIJE na PRIRODAN način!

BLAGO KISELE NAMERNICE

Jaja, crveni pasulj, bundevino seme, susamovo seme, ječam, ječmeni slad, puter.

SREDNJE KISELE NAMERNICE
 

Integralne žitarice i testenina od njih, peciva od integralnog brašna, mekinje, sočivo, leblebije (naut), koštunjavo voće (osim badema), raž, ovas, oljušten krompir, sirevi, riba, mleko, kečap, borovnica, šljive, senf, kokice (posoljene), suve šljive.

JAKO KISELE NAMERNICE

Sva industrijski proizvedena hrana, beli hleb, peciva i kolači od belog brašna, rafinisane žitarice (na primer, beli pirinač), kikiriki, čokolada, kafa, alkohol, gazirana bezalkoholna pića, zaslađeni voćni sokovi, veštački zaslađivači, sve vrste mesa, riba, brusnice, voćni jogurt, sladoled, džemovi, industrijska turšija, plodovi mora, šećer, rafinisana so, vinsko sirće. 

Let's block ads! (Why?)

Izvor: Informer.rs

Podijeli ovo:

loading...

Objavi komentar

MKRdezign

Obrazac za kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Pokreće Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget

Powered by themekiller.com