Ljudi često greše misleći da je svaka bolest s povišenom temperaturom influenca, ali gripom se smatra ona bolest koja je prouzrokovana virusima A, B i C i ima jasnu simptomatologiju, kaže dr med Marija Radulović
Shutterstock
To može da bude "samo prehlada", često vam ljudi kažu (ili vi njima), ali ni to nije za zanemarivanje. S druge strane, grip čini da se osećate zaista bolesno, tako da se, i nakon što prođe, danima ili čak nedeljama osećate slabo i neraspoloženo. U hladnim danima koji nam dolazi virusima je veoma dobro, duže žive i lako se prenose, naročito u zatvorenim prostorijama.
Ljudi često greše misleći da je svaka bolest s povišenom temperaturom (viroza, prehlada) u stvari grip, ali gripom se smatra ona bolest koja je prouzrokovana virusima A, B i C i ima jasnu simptomatologiju, kaže dr med. Marija Radulović, specijalista urgentne medicine i načelnica terenske operativne službe Hitne pomoći.
POD STRESOM STE? 11 razloga zašto uporno nastaju akne i bubuljice
Bolest prate intenzivna glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, gubitak apetita, povraćanje, dok se kijavica, bolovi u grlu i kašalj javljaju kasnije
- Samu prehladu izaziva oko 200 virusa koji se prenose kapljičnim putem, to jest kašljanjem, kijanjem, govorom, ali i rukovanjem. Simptomi prehlade su znatno blaži od simptoma gripa, a to su: zapušen nos, kijanje, bol u grlu, kašalj, dok se povišena temperatura češće javlja kod mlađe populacije. Lečenje podrazumeva mirovanje, tople napitke, vitamin C. Simptomi se postepeno smiruju i takva virusna infekcija po pravilu ne zahteva odlazak kod lekara - navodi dr Marija Radulović.
Inhalacije i mirovanje
Kako objašnjava naša sagovornica, grip je akutna infektivna bolest izazvana virusima influence, u kojoj nakon perioda inkubacije (1-3 dana) dominira visoka temperatura i do 40 stepeni Celzijusovih, koja traje od tri do pet dana.
- Bolest prate intenzivna glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, gubitak apetita, povraćanje, dok se kijavica, bolovi u grlu i kašalj javljaju kasnije. Kod gripa koji nije praćen komplikacijama bolest se završava za sedam, a najduže 10 dana. Lečenje podrazumeva simptomatsku terapiju (vitamin C, topli napici, antipiretici, antitusici (grupa lekova za kašalj), inhalacije i mirovanje - sugeriše dr Marija Radulović.
Osnovna i najbolja mera za prevenciju bolesti jeste vakcinacija
Pažljivo sa antibioticima
Naš narod je sklon da posegne za antibioticima, ali treba naglasiti da oni nemaju nikakvu svrhu u lečenju gripa osim ako se ne iskomplikuje bakterijskom infekcijom, naglašava doktorka.
(VIDEO) ONI SU DEFINICIJA FIT PARA: Pogledajte njihove neverovatne VRATOLOMIJE!
- Osnovna i najbolja mera za prevenciju bolesti jeste vakcinacija. Osim kod zdravih osoba, ta vrsta prevencije se preporučuje kod svih lica sa hroničnim srčanim i plućnim oboljenjima, kod dijabetičara, pacijenata koji se leče od malignih bolesti. Takođe se preporučuje vakcinacija populacije starije od 65 godina, lica u gerontološkim centrima, kao i zaposlenih u javnim i zdravstvenim službama. Optimalno vreme za vakcinaciju su oktobar i novembar - navodi Marija, i dodaje:
- Vakcina se ne preporučuje kod lica koja su pokazala alergiju na prethodnu dozu, osoba koje imaju alergiju na jaja i pileće meso, dece mlađe od šest meseci i osoba koje su bolovale od Gijen-Bareovog sindroma, ni osobama s nekom akutnom infekcijom dokle god ona traje.
Public
OJAČAJTE IMUNOSISTEM
Na prvi znak kijavice, a posebno gripa, čak i pre toga, dobro je da se okrenete hrani koja jača imunološki sistem i štiti od virusa, savetuje nutricionista Branka Mirković. Ovo su njene preporuke.
1. Treba unositi dosta tečnosti. Pijte sveže ceđen sok od pomoranže, posebno ujutru na prazan stomak i u toku dana četiri sata posle obroka ili jedan sat pre obroka ili limunadu od sveže ceđenog limuna. Jedite i ostalo citrusno voće, kao i kivi, koji je bogat vitaminom C. Pijte dosta čajeva, posebno ako imate probleme sa stomakom; treba piti crni čaj bez dodatka šećera, a ako nemate mučninu, možete dodati malo meda i sok od limuna u hladan čaj.
2. Pileća supa sa povrćem je zaista lekovita i možete je jesti više puta u toku dana. Ako imate stomačne probleme, dodajte malo pirinča u supu. Ako je jedete preventivno, obavezno je pojedite uveče. U supu pored korenastog povrća dodajte jednu-dve glavice prepečenog crnog luka sa poslednjom žutom korom i dva-tri čena belog luka. Crni luk je odličan za respiratorne infekcije i smiruje kašalj, a beli luk je prirodni lek za podizanje imuniteta. Na kraju dodajte sitno seckan svež peršun koji pomaže u izlučivanju toksina.
NAUČNICI OTKRIVAJU: Ćelije kancera je moguće isključiti
3. Isključite suvomenate proizvode, jake sireve, mesa i začinjena jela. Jedite kiselo mleko, jogurt, sireve na bazi surutke, rikotu radi podizanja imunosistema. Suvomesnati proizvodi tipa praške šunke ili ćureća prsa sa niskim procentom masti, soli i bez dodataka pojačivača ukusa dozvoljeni su. Možete pojesti jedno, maksimum dva cela jajeta dnevno, ali zato više belanaca.
4. Napravite marinadu od belog luka, sitno seckanog peršuna, limunovog soka i maslinovog ulja. Posolite i ostavite u tegli u frižideru. Možete dodavati na meso, salate ili sir. Ovakva marinada je lekovita i podiže imunosistem, i ne mora da se koristi samo za ribu.
5. Ako imate temperaturu i preznojavate se, hranu malo više posolite - tako ćete nadoknaditi izgubljene minerale.
6. Isključite iz ishrane čokoladu, kolače i keks (možete pojesti jedan-dva sa čajem). Zasladite se sa malo suvog i jezgrastog voća. Posebno se preporučuju suva kajsija, šljiva i suvo grožđe, kao i badem. Ipak, budite umereni.
Objavi komentar